Doğal ve etkili çözüm

Zeytin sineği ile mücadelede Kaokil tarımsal kaolin kili

67 / 100

Zeytin sineği ile mücadelede kaolin kili

Çiçeklenme döneminden hasata kadar geçen süresi çok uzun olan zeytinin en önemli zararlısı zeytin sineği (Bactrocera olea) dır. Genellikle kışı toprağın 3-5 cm altında pupa olarak geçiren zeytin sineği Haziran ayından itibaren topraktan çıkar. Yumurtlama olgunluğuna gelmesi ile Haziran ayı sonlarında yumurta konulmaya elverişli hale gelen meyvelerin 0.5-1 mm derinliğine yumurtalarını bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar meyve etinde galeriler açarak beslenir. Böylece meyvenin çürüyerek dökülmesine, zeytin yağı miktarının azalmasına ve asidite oranının artmasına sebep olur.

Zeytin sineği topraktan çıkmadan önce yapılacak Kaokil tarımsal kaolin kili uygulaması ile zeytin sineği mücadelesinde % 90 oranında başarı sağlamak mümkündür. İnce kaolin kaplaması meyvenin zeytin sineği tarafından tanınmasını zorlaştırır, sineğin hareket kabiliyetini kısıtlar, yumurta bırakmasını engeller. Yumurtlama yapamayan zeytin sineğinin popülasyonu azalır.

Zeytin sineği kaolin kili

Aşırı yoğun zararlı içeren dönemlerde böcek ilaçları ile birlikte karıştırılarak kullanılabilir. Kaokil tarımsal kaolin kili uygulaması böcek ilacı kullanımını önemli oranda azaltır.

Zeytinde güneş yanıklığı ve sıcaklık stresinden korunma

Zeytin ağacı kuru ve sıcak hava koşullarına uyum sağlamasına  rağmen  aşırı sıcaklar meyve üzerinde güneş yanıklığı oluşmasına, yaprakların solmasına neden olur. Sıcaklık stresine bağlı olarak zeytin ağacının kritik fonksiyonlarını kapatması fotosentezi azaltarak ağacın gelişimini olumsuz etkiler. Meyvelerin gelişim sürecinde maruz kalabileceği aşırı sıcaklar güneş yanıklığı lekelerine, dökülmelere, büzüşmelere, boyutlarının küçülmesine ve mahsul miktarının azalmasına neden olur.

 

kaokil zeytin uygulaması

Kaokil, hassas rafine ve kalsine edilmiş, tane dağılımı en uygun film oluşumunu sağlamak için ayarlanmış doğal kaolinden elde edilmiştir. Su ile karıştırılarak elde edilen süspansiyon zeytin ağacının dal, yaprak ve meyvelerine püskürtülerek zararlı güneş ışınlarını yansıtan koruyucu bir kaplama oluşturulur. Aşırı sıcaklarda yaprak ve meyve yüzey sıcaklıklarını 6-8 °C daha düşük tutarak sıcaklık stresi nedeni ile fotosentezin azalmasını engeller. Sıcaklık stresi ile oluşan yaprakların solması ve fotosentezin azalması meyvelerin yeterince beslenememesine ve dökülmesine yol açar.

Kaokil tarımsal  kaolin kili bitki için zararlı mor ötesi (UVA ve UVB) ve yüzey ısınmasına yol açan kızıl ötesi (IR) ışınları yansıtırken fotosentez için gerekli (PAR) ışınları engellemez. Tanecik yapısı sayesinde gaz geçirgenliğini koruyarak fotosentezin devamına, zeytin ağacının daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Sağlıklı büyüyen ağaçta oluşan daha büyük, dolgun ve yağlı zeytinler pazar payını ve karlılığı arttırır.

Zeytin sineği ile mücadelede Kaokil tarımsal kaolin kili

Bir yanıt yazın

Başa dön